Dinamo și Steaua, “îngropate” de Ceaușescu: de ce a vrut să desființeze “generația de aur”

de: Cojocaru Cristian
06 06. 2022

Două dintre cele mai mari echipe ale României, Steaua și Dinamo au fost foarte aproape de a fi „îngropate” de către fostul dictator, Nicolae Ceaușescu. Află conversația pe care fostul lider a avut-o cu soția sa.

Cele două nume mari ale fotbalului românesc erau aproape de a dispăreaa în anul Revoluției în 1989. Motivul pentru care fostul dictator voia să „îngroape” cele două echipe: rezultatul slab al echipei naționale. Adversarii pe care România îi avea în preliminariile Campionatului Mondial din 1990 erau unii puternici, enumerând echipele Bulgariei, Greciei și Danemarcei.

Acesta reprezeta începutul „Generației de Aur”. După meciul disputat între Danemarca și România, tabela de marcaj arăta 3-0. În meciul tur, jucătorii Danemarcei au reușit să înscrie trei goluri, în data de 11 octombrie 1989.

Acest rezultat a dat naștere unei adevărate furtuni în Republica Socialistă România, astfel că fostul dictator dorea desființarea celor două echipe care trimiteau jucători la Națională, Steaua și Dinamo.

Nicolae Ceaușescu voia să desființeze Steaua și Dinamo

În cadrul ședinței Comitetului Politic Executiv al PCR care a avut loc în data de 12 octombrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut ca cele două echipe să fie trase la răspundere pentru scorul obținut de echipa națională. Soția sa, Elena Ceaușescu l-a încurajat să ia măsurile respective, în timpul ședinței. Iată cum a arătat conversația dintre cei doi.

Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al Guvernului de sport.

Elena Ceauşescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al Guvernului. Au jucat foarte prost.

Nicolae Ceauşescu: Are şi Guvernul o răspundere. Guvernul răspunde şi de sport, şi de cultură. Aşa este legea! Trebuie să mergem şi să mâncăm „bătaie” cu 3-0?

Elena Ceauşescu: În orice caz, ne-au făcut de râs.

Nicolae Ceauşescu: I-am spus şi lui Emil Bobu că, dacă aici nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Ministerul de Interne – le-am spus şi eu la telefon -, Armata este şi ea aici?. Au avut şi ei jucători…

Silviu Curticeanu: Tovarăşul ministru Vasile Milea nu este prezent la şedinţă, fiind la Buzău, la alegeri.

Nicolae Ceauşescu: O să audă. Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câştigă.

Elena Ceauşescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toţi, de la Dinamo.

Nicolae Ceauşescu: Internele i-au învăţat aşa?! Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci, pe arbitri – dacă ei nu câştigă – le spun că îi arestează. I-am spus lui Tudor Postelnicu, dacă un arbitru mai face aşa, nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare şi, în ultimă instanţă, a dus de râpă sportul. Nu se poate una ca asta. Aceea nu este echipă care acasă să marcheze 10 goluri şi dincolo, în deplasare, să treacă pe lângă 3 jucători, toţi de la Dinamo, şi să bage golul. Pur şi simplu nu ştiu să se apere. Au învăţat să meargă să câştige acasă la 5-6 goluri diferenţă, iar în deplasare să nu facă nimic.

Fiecare, unde este pus, trebuie să se ocupe, să urmărească lucrurile. Nu se poate aşa! Se poate pierde, dar aici au pierdut ruşinos, nu au jucat. Nu este vorba că „am fost bătuţi”, dar nu au jucat. Nu se poate una ca asta! Aceasta temă este în afară de ordinea de zi, însă să nu se considere că am spus întâmplător, ci trebuie să tragem învăţăminte. Nu este un punct la ordinea de zi, dar trebuie să luăm măsuri, să punem ordine, pentru că nu se poate merge mai departe aşa, potrivit playsport.ro.

Norocul a fost însă de partea celor două echipe pentru că în partida de retur, România a reușit să învingă Danemarca. Așadar, calificarea era asigurată la Campionatul Mondial din 1989, iar Steaua și Dinamo au putut să își continue activitatea.